BLODRÖD PART V - NIGHTS OF TERROR


Fredag 29/11

EVIL ED
fredag 18:30
Det är egentligen inget fel på Edward, till den dag han går lös med censursaxen...

Skräckfilm och Sverige har aldrig gått hand i hand. Visst har det gjorts några försök som till exempel Besökarna (visad på Blodröd 2001). Men på senare år har det faktiskt kommit några genrefilmer som Det okända och Sleepwalker, men den enda biovisade svenska splatterfilmen Evil Ed var den första att prova sina vingar på 90-talet. Evil Ed är en blodsprutande resa in i en filmcensors förvirrade hjärna. Allting var frid och fröjd till den dagen han tvingades att granska blodiga våldsfilmer.
Längd: 90 minuter
Regi: Anders Jacobsson
Sverige 1995 - IMDb

fredag 20:30
BLACK TORMENT
What was the deadly power that desired and devoured the women of Fordyke?

Engelsk gothskräckis från 1964 som utspelar sig under 1700-talet. Sir Richard Fordyke återvänder till sitt gods från en resa till London med sin nya fru. Men medan Richard tror att han varit borta så har folk sett honom rida genom skogen under nätterna jagad av sin nu avlidne första fru. Flera unga kvinnor har mördats i trakten och Sir Richard själv börjar se spöklika figurer. Han måste själv söka sanningen. Har han blivit galen eller är det mer ondskefulla krafter som spökar? En tidstypisk pärla från engelsk films guldålder på 60-talet.
Längd: 90 minuter
Regi: Robert Hartford-Davis
Storbritannien 1964 - IMDb

THE HOUSE BY THE CEMETERY
fredag 22:30
Can anyone survive the demented marauding zombies in...House by the Cemetery?

Äntligen kan Blodröd stoltsera med en gammal hederlig Fulci-rulle igen. Efter succévisningar av Zombie Flesheaters (visad 1998) och The Beyond (visad 1999) presenterar vi i år ännu en klassiker - House by the Cemetery. En familj flyttar, som i så många andra skräckfilmer, till ett underbart men något obehagligt hus. En dag blir sonen inlåst i källaren och tiden i mörkret blir mer fruktansvärd än vad någon kan föreställa sig. Du kommer aldrig att våga gå ned i källaren igen! House by the Cemetery andas både spökhusfilm och zombierulle och är ännu ett bevis på att ingen annan än Lucio Fulci förtjänar smeknamnet "the godfather of gore".

(Svensk titel: Huset vid kyrkogården)
Längd: 120 minuter
Regi: Lucio Fulci
Italien 1981 - IMDb


Lördag 30/11


lördag 14:00
GOLIATHON
Action...Excitement...Spectacle beyond your wildest dreams!

Vad kan vara bättre som söndagsmatiné än ett fullfjädrat djungeläventyr från Hong Kong? Ja, i stort sett ingenting. Ett gäng prisjägare får höra talas om en gigantisk monsterapa. De packar genast väskorna och beger sig till Himalaya för att fånga besten. Modet i gruppen sjunker snabbt i mötet med vilda djur och ogenomträngliga marker men vår hjälte Johnny ger inte upp. Snart spirar kärleken mellan Johnny och en djungelkvinna medan apmonstret Utam befinner sig i kedjor. Kaos väntar runt hörnet… Nyligen släppt på video i USA som en Quentin Tarantino-presentation.

(Även känd som
Colossus of Congo / Mighty Peking Man)
Längd: 90 minuter
Regi: Meng-Hwa Ho
Hong Kong 1977 - IMDb

SEMINARIUM: SVENSK SKRÄCK
lördag 16:00

Paolo Vacirca pratar om arbetet med sin första långfilm - den engelskspråkiga skräckfilmen Hemligheten.

Paolo Vacirca är en ung independent-filmregissör från Malmö. Med flera kortfilmer i bagaget och med en kort bakgrund på amerikanska
kultfilmbolaget Troma Entertainment, avslutade han nyligen inspelningen av sin första långfilm Hemligheten; en skräckfilm som beräknas vara ljudlagd och klar någon gång i mitten på December. Paolo ska tala om hur han gick till väga när han skrev, finansierade, planerade, producerade och regisserade verket. Han kommer att berätta vad filmare bör tänka på när de gör independentfilm, och om allt som kan - och allt som gick fel under den en månad långa inspelningen av hans egen film. Vad är independentfilm? Måste det se "independent" ut bara för att det är "independent"? Hur fungerar det
med distribution av den här sortens filmer? Det är några av de frågor Paolo kommer att svara på tillsammans med klipp från långfilmens arbetskopia och premiärvisning av Hemlighetens officiella trailer.

Hemligheten

Vi får även träffa Hemlighetens fotograf Mårten Stenberg som berättar och svarar på frågor om hur det är att filma när budgeten inte räcker till nog med lampor och där "gott om tid" är ett begrepp som inte existerar.

Läs mer på Paolo Entertainment

EXORCISTEN 2 - KÄTTAREN
lördag 18:30
It's four years later...what does she remember?

Exorcisten 2 - Kättaren är uppföljaren till den klassiska Exorcisten, återigen med Max von Sydow och Linda Blair. Fader Lamont (Richard Burton) får i uppdrag att ta reda på vad som egentligen hände vid den ödesdigra utdrivningen fyra år tidigare då Regan var besatt av en demon. Uppdraget tar honom på en mörk resa i jakt på demonen som visar sig mäktigare än han någonsin hade kunnat ana. Exorcisten 2 har fått oförtjänt dåligt rykte. Visst är det en mellanfilm men som psykedelisk mardrömsfilm slår den det mesta på fingrarna. Regi av den mångsidige John Boorman (Den sista färden, Generalen).

(Originaltitel: Exorcist 2 - The Heretic)
Längd: 120 minuter
Regi: John Boorman
USA 1977 - IMDb

lördag 21:00
ERASERHEAD
In heaven everything is fine.

David Lynch surrealistiska mästerverk, filmen som både hyllats och gett folk mardrömmar. En desillusionerad missanpassad man lever dagarna i en industriell slumvärld. Hans liv förändras när ett deformerat monsterliknade barn blir hans ansvar. Inte den bästa filmen för blivande föräldrar! Denna drömlika och mardrömslika film kan inte beskrivas med ord utan måste ses. Eraserhead inledde David Lynch karriär, Lynch som senare gett oss mästerverk som Twin Peaks, Blue Velvet och Mulholland Dr.
Längd: 90 minuter
Regi: David Lynch
USA 1977 - IMDb

THE HILLS HAVE EYES
lördag 23:00
The lucky ones died first...

Av någon mystisk anledning har Blodröd Filmfestival aldrig visat någon film av Wes Craven. Varken Terror på Elm Street eller Scream har flimrat på duken inne i Bio Marx. Då kan det vara på tiden och vad är bättre än att börja med den gamla terrorfilmen Hills Have Eyes? En familj är ute på semester och färdas genom den heta, karga öknen. Uppe bland bergen bevakas de av hungriga kannibalögon. Plötsligt lägger bilen av och en fruktansvärd kamp för överlevnad tar sin början.

(Svensk titel: Ögon i natten)
Längd: 90 minuter
Regi: Wes Craven
USA 1977 - IMDb


Söndag 1/12


söndag 13:30
FROGS
Today the pond! Tomorrow the world!

Om du gillar naturen-mot-människan-skräckisar är det här filmen för dig. Om du känner ett krypande obehag (bokstavligt talat) för reptiler och amfibiedjur bör du ta med någon att hålla i hand till bion. Ray Milland är en gammal grinig miljardär som bjuder hem sin excentriska familj till sitt gods för att fira sin födelsedag. Naturligtvis bor de på en isolerad ö i ett träsk. Utanför huset hoppar de slemmiga fasorna närmare familjen som gör sitt bästa för att utrota alla irriterande djur de omges av. På klassikt skräckfilmsmanér dör personerna en efter en, och grodorna hoppar allt närmare. Naturen hämnas.
Längd: 90 minuter
Regi: George McCowan
USA 1972 - IMDb

BENNYS VIDEO
söndag 15:30
"Huvudpersonen i min film är åskådaren" - Michael Haneke

Den österrikiske regissören Michael Haneke förknippas sällan med skräckgenren - förutom på Blodröd. Haneke har en svartsyn som sällan bräcks av den mest alternativa genrefilmen vilket även tidigare Blodröd-visade Funny Games bevisar. Överklasslyngeln Benny kollar mycket och gärna på blodiga våldsfilmer. En av favoritfilmerna är en hemvideo med en grisslakt. Efterhand blir Benny alltmer förvirrad, precis som alla våldsfilmfantaster, och snart blir fiktion till verklighet. Som vanligt med Hanekes filmer blir publiken på något sätt medskapande eller medskyldiga till vad som händer på vita duken.
Längd: 105 minuter
Regi: Michael Haneke
Österrike 1992 - IMDb

söndag 18:00
DARKMAN
Now, crime has a new enemy, and justice has a new face!

Innan Spider-Man men efter Evil Dead 1 och 2 (visade på Blodröd 1998 respektive 1999) gjorde Sam Raimi denna mörka superhjältefilm. Liam Neeson har huvudrollen som mannen som är ute efter hämnd på de hänsynslösa skurkar som vanställt hans ansikte. Darkman är en fartfylld actionfilm med starka blinkningar till klassisk skräckfilm. Fylld av tragik, galna vetenskapsmän och kärlek.
Längd: 92 minuter
Regi: Sam Raimi
USA 1990 - IMDb

THE MASQUE OF THE RED DEATH
söndag 20:00
SHUDDER... at the blood-stained dance of the Red Death! TREMBLE... to the hideous tortures of the catacombs of Kali! GASP... at the sacrifice of the innocent virgin to the vengeance of Baal!

Roger Corman verkar ha lagt ner både sin själ och tid på denna produktion. I Corman-mått mätt är nämligen fem veckor en otroligt lång tid för en filminspelning. Vincent Price spelar den djävulske fursten Prospero som är allt annat än filantrop. I sitt spökslott sitter han och tänker ut nya fräscha idéer om hur han ska tortera sina gäster på bästa sätt. Allt medan pesten härjar runt knuten. The Masque of the Red Death är en av Cormans mest stilfulla filmatiseringar av Edgar Allan Poes historier. Vincent Price har aldrig varit mer djävulsk!

(Svensk titel: De blodtörstiga)
Längd: 90 minuter
Regi: Roger Corman
USA 1964 - IMDb

söndag 22:00
HITCH-HIKE
One of the greatest exploitation films no one has ever seen.

Italiensk terrorfilm när den är som värst. Liftaren, släng dig i väggen! En bitter författare (Franco Nero) och hans hustru (Corinne Clery) bilar på den amerikanska landsbygden men det är ingen idyllsemester precis. Mannen terroriserar helhjärtat sin hustru. Situationen blir inte bättre av att de tar upp en liftare (David Hess - mästerterrorisören från filmer som Last House on the Left) som visar sig vara en förrymd bankrånare. Hitch-Hike är en brutal och jobbig upplevelse där till och med "hjälten" är ett stort svin!

(Även känd som Autostop Rosso Sangue)
Längd: 100 minuter
Regi: Pasquale Festa Campanile
Italien 1978 - IMDb