Humlan/ Ordfront/ RFSL betalar 40:- per film, övriga 50:-
BRÖLLOPSFESTEN
Fredag 8/12-00
klockan 18.30
SVARTA ÄNGLAR
Fredag 8/12-00
klockan 21.00
PRIEST
Lördag 9/12-00
klockan 15.00
KVINNA I SLIPS
Lördag 9/12-00
klockan 18.30
JORDGUBBAR
OCH CHOKLAD

Lördag 9/12-00
klockan 21.00
BEAUTIFUL THING
Söndag 10/12-00
klockan 18.30
FIRE
Söndag 10/12-00
klockan 21.00

BRÖLLOPSFESTEN
Originaltitel: Hsi yen
Regi: Ang Lee, 1993
Land: Taiwan/USA
Medverkande: Mitchell Lichtenstein, Jeanne Kuo Chang, Winston Chao m.fl

Wai Tung och hans sambo Simon lever lyckligt tillsammans i en fin bostad på Manhattan. Wai Tungs föräldrar som bor på Taiwan oroar sig ständigt över varför deras son aldrig gifter sig och skaffar barn. För att få stopp på deras oro föreslår Simon ett skenäktenskap mellan Wai Tung och Wei Wei som dessutom desperat behöver ett arbetstillstånd. Det de aldrig hade föreställt sig var att Wai Tungs förväntansfulla föräldrar skulle resa från Taiwan till Amerika för att delta i det bröllopet och att allt skulle kulminera i en enorm bröllopsfest.


SVARTA ÄNGLAR
Originaltitel: Heavenly Creatures
Regi: Peter Jackson, 1996
Land: Nya Zeeland Medverkande: Kate Winslet, Melanie Lynskey, Clive Merryson m.fl.

Svarta änglar är baserad på en dagbok från det tidiga 50-talets Nya Zeeland. Två tonårsflickor, Pauline och Juliet, vantrivs med vardagen. Skolan och lärarna är oförstående och föräldrarna fattar ingenting. Det är alla andra som är idioter. De två flickorna hittar på en fantasivärld med historier om kungar, prinsessor och elaka Orson Welles. De två umgås intensivt och familjen blir orolig att det är någonting mer än vänskap och kontaktar en läkare. Det är inte nyttigt för två av samma kön att umgås alltför intimt. Hotet mot deras vänskap och inställningen till livet leder till en fruktansvärd verklighet. Filmen är berättad ur flickornas perspektiv med värme och förståelse. Det är också där filmen plockar många av sina poänger. Det är ryslig berättelse som kanske blir än rysligare när man står på flickornas sida. I en av huvudrollerna syns Kate Winslet som senare kom att bli känd i en annan liten film - Titanic (1997). För det stensäkra regin står, smått otroligt, gamle splatterfilmaren Peter Jackson som just nu filmar triologin Sagan om ringen.


JORDGUBBAR OCH CHOKLAD
Originaltitel: Fresa y chocolate
Regi: Tomás Gutiérrez Alea & Juan carlos Tabío, 1993
Land: Cuba Medverkande: Jorge Perugorría, Vladimir Cruz, Mirta Ibarra m.fl.

Jorgubbar och choklad är de yttersta tecknen på homosexualitet. Åtminstone om man ska tro på den här kontroversiella filmen. Det är en sympatisk berättelse om heterosexuella David och homosexuella Diego. De två är varandras motsatser i allt. David är hängiven kommunist Diego kunde inte bry sig mindre. Diego är kultiverad med stort intresse för konst och levnadsglad medan David är deprimerad och inte har en aning om någonting som skulle kunna hänga på ett museum. Jordgubbar och Choklad var mycket kontroversiell i hemlandet Cuba men är också landets första film att bli nominerad för en Oscar. 1983 avslöjade dokumentären Improper Conduct (Nestor Almendros) att homosexuella i Cuba förföljdes, sattes i arbetsläger och officiellt betraktades som "mänskligt avskum". Tio år senare kommer alltså Jordgubbar och Choklad. I Cuba blev det inför premiären nästan kravaller i rädsla för censur från regeringshåll. Filmen hyllades sedan av allmänheten som ett historiskt genombrott i mänskliga rättighetsfrågor och den kammade sedan hem ett flertal priser på ett flertal av världens filmfestivaler.


BEAUTIFUL THING
Regi: Hettie MacDonald, 1996
Land: Storbritannien
Medverkande: Glen Berry, Scott Neal, Linda Henry, Meera Syal m.fl

En kärlekshistoria i ett av sydöstra Londons bostadsområden. Jamie trivs inte i skolan och skolkar bl.a. för att slippa spela fotboll. Hans mamma Sandra är bekymrad över detta, men Jamie vill inte säga vad som är fel. Han bor granne med Ste som är mer omtyckt i skolan, och med Leah som har blivit relegerad. Hon får energi genom att lyssna på Mama Cass. Ste blir ofta slagen av sin pappa och storebror. En kväll när hans pappa hade slagit Ste erbjöd sig Sandra att Ste skulle få sova över - skavfötters med Jamie. Pojkarnas intresse för varandra växer...


PRIEST
Regi: Antonia Bird, 1994.
Land: Storbritannien
Medverkande: Linus Roache, Tom Wilkinson, Robert Carlyle m.fl

Priest är en kompromisslös resa, rakt in i fader Pilkingtons själ. Regissören Antonia Bird berättar om synd och skam, celibat och tysthetslöfte, om undantryckta känslor och om förlåtelse. En ung katolsk präst kommer till en kyrka i de fattiga delarna av Liverpool. Fast bestämd att följa orden i bibeln enligt mottot "synd är synd". Men hans värld vänds upp och ner när han får veta en tragisk hemlighet av en ung flicka som biktar sig. Tron och sanningen ställs mot varandra och allt är inte så lättolkat längre. Dessutom blir löftet om ett liv i celibat svårt att hålla. Han tar på sig skinnpajen och beger sig till en gaypub där han möter Graham, som han inleder ett förhållande med. Både som präst och som privatperson ställs han inför samma dilemma, vad väger egentligen tyngst: regler eller hans egna känslor?

Före filmen: föredrag av doktoranden Susanne LindströmKVINNA I SLIPS

Originaltitel: Gazon maudit
Regi: Josiane Balasko, 1995
Land: Frankrike
Medverkande: Victoria Abril, Josiane Balasko, Alain Chabat m.fl

Mannen, hustrun och älskarinnan är en klassisk spelöppning i fransk film. Men det är inte lika ofta som hustrun har en älskarinna. Laurent, som tror sig vara lyckligt gift med spanska, eldiga Loli, bedrar henne kors och tvärs på det mest mansgrisiga sätt man kan tänka sig. Loli lagar mat och lägger ungarna, äktenskapet har fastnat i stereotypa könsroller. Men när lastbilschauffören Marijo, kvinnan som filmtiteln anspelar på, får motorstopp utanför det lyckliga hemmet får machomannen Laurents självbild sig en törn. Marijo sticker inte under stol med att hon är lesbisk och snart uppstår varma känslor mellan kvinnorna. Josiane Balasko, som spelar rollen som Marijo har dessutom regisserat och skrivit manuset till denna komedi som lyckas fånga vår tids alltmer föränderliga könsroller.


FIRE
Regi: Deepa Metha
Land: Kanada/Indien, 1996
Medverkande: Karishma Jhalani, Ramanjeet Kaur, Shabana Azmi m.fl

Sita och Radha, två indiska hemmafruar. Den ena sedan många år gift i ett barnlöst äktenskap där hon förmodas vara den felande parten och den andra nyligen bortgift tillsammans med en man som hellre spenderar sitt liv med sin älskarinna. De sammanförs då deras makar är bröder. Två kvinnor som blivit bortvalda i en rigid kultur där de inte har andra möjligheter. Radha har levt länge med sin man som undviker sexuelt umgänge med henne för att det ska höja hans karma. Sita blir i det nya äktenskapet snabbt bitter mot kulturens alla traditioner och börjar finna fördelarna i att trotsa dem. Hos varandra finner Sita och Radha mer än ro när de är tillsammans... Fire är en unik film för att komma från ett så land med så starka traditioner som Indien och medförde starka protester landet över. Några biografer där den visades brändes ned. En av världeshistoriens mest exceptionella filmer på länge, och en av de absolut viktigste.