Under sanden


30/11-19/12 kl. 19.00

Regi: Franįois Ozon

Sous le sable

Frankrike, 2000

1 tim 35 min Barntillåten



Marie är professor i engelsk litteratur i Paris, och lyckligt gift sedan 25 år med Jean. De har alltid tillbringat sina semestrar tillsammans i sitt sommarhus i Landes. En dag, när Marie slumrar till på stranden går Jean iväg för att ta ett dopp. När hon vaknar till och tittar efter honom är han spårlöst försvunnen. Har han drunknat? Begått självmord? Eller lämnat henne? I väntan på ett svar fortsätter Marie att leva som om hennes man fortfarande finns med henne.



"Idén till Under sanden kommer från ett barndomsminne. När jag var 9-10 år var jag på semester i Landes med mina föräldrar. Varje dag på stranden träffade vi ett holländskt par i 60-årsåldern. En dag gick mannen iväg för att bada, och kom aldrig tillbaka. Tanken på frun som fick åka hem ensam med sin mans tillhörigheter har aldrig lämnat mig. Jag har alltid undrat vad som hände, och den här historien har funnits kvar i mig. När vi började inspelningen var slutet inte bestämt, bara att eftersom det inte fanns några kvarlevor efter Jean kunde Marie inte vara säker på att han var död, och hur hon skulle sörja. Det var spännande att diskutera historiens utveckling tillsammans med skådespelarna under arbetets gång. I en första version fick man veta mer och mer om Jean, men jag insåg snart att det var inte det intressanta, utan det jag ville berätta om var Marie och hennes kamp för att överleva sin saknad.



Charlotte Ramplings starka närvarokänsla gav också filmen den närhet och intimitet som berättelsen kräver. Den längtan och den komplicitet som finns mellan henne och Bruno Cremer, gav en känsla av att han skulle komma tillbaka, om än inte som en människa utan som ett spöke. Att lämna slutet öppet är att låta publiken tänka själva. Det är så vanligt att man ger alla nycklar och alla svar, och så är alla nöjda. För mig är det betydligt intressantare att ge ledtrådar och öppningar, jag har ju inte alla svaren jag heller. Jag vill att publiken ska kunna känna med Marie. Veta det hon vet. Var och en kan tolka filmen på sitt sätt, och skapa en egen film. Det är i alla fall vad jag söker när jag går på bio." - Franįois Ozon



Charlotte Rampling är född 1946 i Sturmer, England. Hon var modell innan filmdebuten med Richard Lesters "The Knack" 1965. Mest känd för sin roll i Liliana Cavanis "Nattportien" från 1974, där hon spelar en överlevande från ett koncentrations-läger som återförenas med en av de nazistiska vakterna (Dirk Bogarde) som torterat henne under hela fångenskapen.



Produktionsuppgifter

Manus & regi

Franįois Ozon

Producent

Olivier Delbosc

Marc Missonnier

Foto

Antoine Héberlé

Jeanne Lapoirie

Musik

Philippe Rombi

Klippning

Laurence Bawedin

Ljud

Jean-Luc Audy

Produktion

Fidelité Productions, Frankrike 2000

Längd och format

95 minuter. 35mm, färg

Översättning

Marianne Marty

Distribution

Folkets Bio

I rollerna

Charlotte Rampling/Marie Drillon

Bruno Cremer/Jean Drillon

Jacques Nolot/Vincent

Alexandra Stewart/Amanda

Pierre Vernier/Gérard

Andrée Tainsy/Suzanne



Filmografi Franįois Ozon

Une goutte de sang (1991)

Peau contre peau (1991)

Deux plus un (1991)

Thomas reconstitué (1992

Victor (1993)

Action vérité (1994)

Une rose entre nous (1994

Jospin s'éclaire (1995)

Petite mort, La (1995)

Une robe d'été (1996)

Regarde la mer (1997)

Scčnes de lit (1997)

Sitcom (1998)

Amants criminels, Les (1999)

Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (1999)

Under sanden (Sous le sable) (2000)

8 femmes (2002) (under inspelning)



Filmografi Charlotte Rampling

The Knack (1965)

Rotten to the Core (1965)

Georgy Girl (1966)

The Long Duel, (1967)

Sequestro di persona (1968)

La Caduta degli dei (1969)

Three (1969)

Target: Harry (1969)

Addio, fratello crudele (1971)

The Ski Bum, (1971)

Corky (1972)

Asylum (1972)

Henry VIII and His Six Wives (1973)

Giordano Bruno (1973)

Caravan to Vaccares (1974)

Zardoz (1974)

Nattportiern (1974)

La Chair de l'orchidée (1974)

Yuppi du (1975)

Foxtrot (1975)

Farewell, My Lovely (1975)

Sherlock Holmes in New York (1976) (TV)

Orca (1977)

Un taxi mauve (1977)

Stardust Memories (1980)

The Verdict (1982)

Infidelities (1983) (TV)

Viva la vie! (1984)

On ne meurt que deux fois (1985)

Tristesse et beauté (1985)

Max My Love (1986)

Mascara (1987)

Angel Heart (1987)

D.O.A. (1988)

Paris by Night (1988)

Frames from the Edge (1989)

Rebus (1989)

Femme abandonnée, La (1992) (TV)

Time Is Money (1994)

Murder In Mind (1994) (TV)

Radetzkymarsch" (1994) (mini) TV Serie

Samson le magnifique (1995) (TV)

Asphalt Tango (1996)

Invasion of Privacy (1996)

Derničre fęte, La (1996) (TV)

Wings of the Dove (1997)

Great Expectations (1999) (TV)

Varya (1999)

Signs & Wonders (2000)

Hommage ā Alfred Lepetit (2000)

Aberdeen (2000)

Under sanden/ Sous le sable (2000)

The Fourth Angel (2001)









Till förstasidan    Upp